Zásady vaření

Při sestavování jídelníčku přihlížíme k plnění spotřebního koše, který je součástí vyhlášky o školním stravování.Dále přihlížíme k doporučené pestrosti stravy vydané v časopise ” Výživa”, kterou doporučuje Česká školní inspekce.  Součástí stravy pro děti MŠ je také zajištění pitného režimu.

V naší školní jídelně jsou používány denně pouze čerstvé kvalitní suroviny. Pokud je to možné, tak při nákupu surovin dáváme přednost regionálním dodavatelům. Při výběru potravin pro nás není pouze kritérem cena, ale i kvalita a původ.

Pro přípravu hlavních jídel používáme pouze kvalitní výsekové maso. Týdenní výběr druhů masa je rozmanitý – králičí, krůtí, vepřové, hovězí. Dvakrát do měsíce vaříme ryby – treska, losos. Polévky jsou připravovány ze základního vývaru z čerstvého masa, kořenové zeleniny a koření. K ochucení používáme takové dochucovací prostředky, které neobsahují glutamát sodný. Tyto prostředky jsou používány jen v malém množství. Vzhledem k plnění spotřebního koše zařazujeme častěji zeleninové a luštěninové polévky.

Přílohy jako např.- bramborová kaše není zásadně připravována z polotovaru, ale pouze z čerstvých surovin – brambory, mléko a máslo. Strávníci dostávají denně dle možností zeleninové saláty, čerstvé ovoce, kompoty. Pokud dostačuje finanční limit dostávají strávníci po obědě cukrovinky – cereální tyčinky, čokoládové tyčinky, sušenky. Připravujeme i domácí moučníky.

Jako nápoje jsou podávány ovocné sypané čaje, instatní čaje s vitamíny, vlákninou a jódem, koncentráty ovocných nápojů z postmixu, ovocné šťávy a 100% džus
(jedná se o chlazený koncentrát z ovoce, ze kterého se po naředění získá kvalitní džus s kousky ovoce).

Facebooktwitter